Pirotski Jabučilo dobija glavu i krila

Skulptura Jabučilo, konj Vojvode Momčila, dočekaće završetak konstrukcije na pirotskom Kaleu. U parku, preko puta pirotske tvrđave “Momčilov grad”, dovršavaju se radovi na srpskom mitskom konju, iako su...

4895 0
4895 0

Skulptura Jabučilo, konj Vojvode Momčila, dočekaće završetak konstrukcije na pirotskom Kaleu.

U parku, preko puta pirotske tvrđave “Momčilov grad”, dovršavaju se radovi na srpskom mitskom konju, iako su započeti pre dve godine.

Svetski umetnik, Zoran Mojsilović za izradu spomenika koristiće poseban alat za obradu drveta-bušilicu, zavarivač, dleto. 

-Seljaci mi daju alate koje niko ne koristi. Cement i kreč pomažu u popunjavanju rupa na Momčilovom konju. Glava će biti od kamenja i maltera, dok će krila biti rađena od greda i ploča iz Gostuše. Vizuelno raspon krila biće do 6m. Recikliranjem alata spajamo novu i staru istoriju grada Pirota. Biće ovo edukacija kroz vreme za decu i za odrasle-objašnjava Mojsilović.

Jabučilo je dosad bio napravljen od samo tri velika kamena, a dalji rad na njemu pored maltera, drvenih greda, zahteva i kamenje iz Ponora u boji prethodnog kamenja.

Materijal se prikuplja uz pomoć ljudi iz sela Gostuše. Reč je o alatu koji je ostao od kola i drugih seoskih predmata.

Podsetimo, pre dve godine Piroćanci su se čudili skulpturi od tri kamena, dobijenoj na poklon. Danas isčekuju završetak konstrukcije. Neki od njih i dobrovoljno učestvuju kao ispomoć.

 

 

In this article

Leave a Reply